Allereerst wil ik alle lezers een gelukkig en vooral gezond 2011 wensen.

ABO heeft een bewogen jaar achter de rug. De oprichting van een politieke beweging en snel daarna de verkiezing in de gemeenteraad met drie zetels, heeft veel energie gekost. Ervaring hadden we niet, maar met steun van veel aardige mensen zijn we de politieke arena in gegaan.

ABO wil veel. Erg veel. Veranderingen, modernisering, meer openheid van de politiek en vooral meer betrokkenheid van de burger. Dit alles kun je niet in een paar maanden bereiken. Verandering roept weerstand op, veel weerstand. Dit hebben we ook op veel fronten ondervonden. Soms wordt je er moedeloos van, maar het geeft wel aan dat ABO iets los maakt.

Politiek in Oldebroek is veranderd. Vroeger werden zaken onderling geregeld en had de gemeenteraad niet veel in te brengen. Dat is nu wel anders. Alle politieke onderwerpen worden door ABO in de publiciteit gebracht zodat de inwoners op de hoogte zijn wat het gemeentebestuur voor de burgers doet of nalaat. Niet iedere politieke partij kan deze openheid waarderen.

Bomenkap

Bomenkap aan de Bovenheigraaf en Eekhhoornlaan, verhoging van de afvalkosten, rare procedures bij een bestemmingsplan, dit alles en nog veel meer werd door ABO uitvoerig in de publiciteit gebracht. Mede dankzij Locourant.nl en Oldebroek.net ontstonden levendige discussies over al deze onderwerpen. Natuurlijk kun je ook kritiek hebben op sommige reacties die grof en beledigend zijn. Soms waren deze tegen ABO gericht, soms tegen andere partijen. Maar er gebeurt tenminste iets. Mensen gaan nadenken en denken mee over problemen en oplossingen.

Ook andere politieke partijen zijn actief in deze discussies, iets wat ABO erg kan waarderen. Het begin van een verandering in de communicatie over politieke onderwerpen met de bewoners van Oldebroek is nu een beetje aanwezig. ABO heeft hierin veel kopwerk verricht.

Een verandering in de schaatstechniek van de gemeentelijke overheid en de gemeenteraad is veel moeilijker. Ze klampen nu vast in de achtergroep en zien helaas niet dat het peloton dreigt te breken. Maar het peloton wacht niet op achterblijvers.

Huub Verberk, fractie ABO