Is het nog plezierig wonen langs de A28?

Wonen in Wezep heeft vele voordelen. Vraag het maar aan de inwoners. Wezep heeft een compleet winkelaanbod, een dorps karakter maar wel vlak bij de grote stad en te midden van prachtige natuur. Bovendien zit je zo op de snelweg. Wezep ligt lekker centraal. Voor velen genoeg redenen om in Wezep te willen wonen.

Maar de snelwegen zorgen ook voor overlast. Geluidsoverlast en fijnstof. De A28 wordt steeds drukker en de overlast zal de komende jaren alleen maar toenemen. Verontruste inwoners trekken daarom aan de bel. Vooral zij die in de buurt van de snelweg wonen, maken zich zorgen. Hun woongenot lijdt er onder. Ze vragen aan de politiek: doe er wat aan!

Rijkswaterstaat heeft formeel de verplichting, er voor te zorgen, dat er passende milieumaatregelen (bijvoorbeeld meer geluidschermen) worden geplaatst. Maar het is van groot belang dat de gemeente druk gaat uitoefenen op Rijkswaterstaat om dit A28 /A50 probleem aanhangig te maken.

De plannen om de toe- en afrit van de A28 te verplaatsen (richting H2O bedrijventerrein) heeft positieve en – jammer genoeg – ook negatieve milieueffecten. Positief is dat ter plekke van de huidige aansluiting (die komt te vervallen) de geluidbelasting afneemt. Maar door de nieuwe aansluiting neemt de overlast op de lokale wegen toe. Vooral de Duurzaamheidsstraat, Rondweg (bij Ericahal) en de Zuiderzeestraatweg (bij Parc de Zwijger).

Het is de verantwoording van ons gemeentebestuur om overlast op lokale wegen, te voorkomen.

Wat zou kunnen helpen.

Om te beginnen zijn metingen noodzakelijk. Je maakt dan de overlast inzichtelijk.

Afhankelijk van metingen en berekeningen kunnen dan maatregelingen worden genomen. Zoals extra geluidschermen, geluidswallen, dubbellaags ZOAB op de A28 en speciale deklagen op de lokale wegen. Daarmee beperk je de overlast.

In het kader van de vergunningverlening nieuwe ontsluiting A28 is er gelegenheid om een eisenpakket op tafel te leggen. Het is van belang, dat inwoners mee gaan denken.

Daarom roept ABO iedereen op zich hiervoor sterk te maken en de handen ineen te slaan!

Fractie ABO