Groeten uit Oldebroek!

Na de prachtige verkiezingsuitslag voor ODS in maart 2014 was het een bittere pil voor ons allemaal dat wij niet mee mochten doen in een nieuwe coalitie. Ook voor mij, na 8 jaar wethouder met hart en ziel en als lijsttrekker, was het een grote klap. En tegelijkertijd weten we dat dit soort dingen kunnen gebeuren in de politiek, daar kunnen allerlei redenen voor zijn die moeilijk te begrijpen zijn. Voor mij gold dat ik zo snel mogelijk werk wilde vinden, want thuis zitten en van wachtgeld mijn boodschappen doen…ik moest er echt niet aan denken. Ik zat net een week thuis te treuren en mijzelf bij elkaar te rapen, toen ik via via een advertentie onder ogen kreeg: ‘ Ervaren wethouder gevraagd voor een lokale partij Algemeen Belang Oldebroek (ABO)”. Dat ben ik, dacht ik meteen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik op de kaart moest zoeken waar Oldebroek lag, maar het bleek niet zo ver weg. Een mooie landelijke gemeente, bijna 23.000 inwoners en veel verenigingen. Het leuke was dat ABO heel erg lijkt op ODS, een lokale partij die niet tevreden was en de inwoners meer bij de besluiten van de gemeente wil betrekken. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb gewoon ouderwets gesolliciteerd, mocht met drie andere kandidaten op gesprek komen en de keuze viel op mij, vooral vanwege mijn ervaring met ODS. En zo werd ik eind mei, een week na mijn mooie afscheid in Stede Broec, door de raad unaniem geïnstalleerd als ‘wethouder van buiten’ in de gemeente Oldebroek. Ons college bestaat uit drie partijen; ABO, CU en de SGP. Ook de SGP wethouder komt van ‘buiten’. De VVD, PvdA en CDA vormen de oppositie.

En hoe bevalt het? Die vraag hoor ik vaak en ik vind het ook leuk als mensen dat vragen. Het bevalt me erg goed, ook al mis ik natuurlijk wel ODS en heel veel mensen waar ik de afgelopen jaren mee heb samengewerkt en moet ik nog veel leren van de Oldebroekse cultuur en gewoonten. En mensen moeten ook aan mij wennen. Als Noordhollandse ben ik wel direct, op de Veluwe kijken mensen nog meer de kat uit de boom dan ze in Westfriesland doen. Ik heb fijne collega-wethouders en ook met de gemeentesecretaris en burgemeester heb ik het getroffen. We zeggen weleens tegen elkaar: wat hebben we een geluk dat wij, allemaal vreemden voor elkaar, het zo goed met elkaar kunnen vinden. Dat had ook heel anders kunnen zijn! Ook de samenwerking in de gemeenteraad gaat goed en de meeste besluiten worden unaniem genomen. Dat is in Oldebroek weleens anders geweest!

Er zijn veel overeenkomsten tussen Stede Broec en Oldebroek. Er is een actief verenigingsleven met veel vrijwilligers en er wordt van alles georganiseerd. Er zijn vijf dorpskernen, met dorpshuizen, scholen en er is één winkelcentrum in Wezep die nodig gerenoveerd moet worden. Er is een prachtig overdekt zwembad en de raad heeft besloten dat deze geprivatiseerd moet worden, dat is een van mijn taken. Ik heb een heel andere portefeuille dan in Stede Broec. Nu ben ik wethouder Financien en heb ik ook het groenbeheer, wegen en riolering in mijn pakket. Maar ook voor de dienstverlening en personeel ben ik bestuurlijk verantwoordelijk. In Oldebroek zijn we al ver met het KCC ( klantenconctactcentrum) en zijn we ook druk met bijvoorbeeld openbaar groen aan buurten en particulieren overdragen. Al met al heb ik een drukke maar interessante portefeuille en kijk ik natuurlijk ook mee met mijn collega’s, want we doen het samen!
Ik woon nog steeds in Grootebroek maar ik heb wel voor een half jaar woonruimte gehuurd. Raadsvergaderingen kunnen weleens laat afgelopen zijn, dan blijf ik daar slapen. En ik kan daar natuurlijk ook even eten en verblijven tussen de middag en avond. Of ik echt ga verhuizen weet ik nog niet; wethouder ben je in principe maar voor vier jaar en die jaren zijn zo voorbij. En het is maar een uurtje rijden van Grootebroek naar Oldebroek, dat valt reuze mee.
Al met al ben ik dus erg blij en tevreden met de keuze die ik, hoewel natuurlijk niet mijn eerste keuze, heb gemaakt. Het is leerzaam en interessant om in een heel andere omgeving te werken. En tegelijkertijd kan ik mijn opgedane ervaring en kennis weer inzetten.

Oldebroek ligt nog net op de Veluwe. Het is er prachtig dus ik wil iedereen aanraden om straks, in het voorjaar en de zomer, lekker te komen fietsen, mountainbiken of wandelen. Er zijn verschillende Bed & Breakfast mogelijkheden, er is een leuk Boerderijmuseum en ook omliggende stadjes als Elburg en Hattem zijn de moeite waard om te bezoeken. Iedereen is welkom!

Hartelijke groet!

Lydia Groot