Als u deze column leest, heeft de raad over de plaatsing van de windmolens beslist. In de vorige eeuw is de initiatiefnemer begonnen met het plan om bij Hattemerbroek en Zalk 12 windmolens te plaatsen. Nu 17 jaar en bijna 20 vergaderingen later, is de beslissing eindelijk genomen. Een meer dan treurig dieptepunt in de gemeentepolitiek van Oldebroek.

Voorstanders zullen zeggen dat het proces zeer zorgvuldig is verlopen. Tegenstanders zullen zeggen dat de politiek nooit duidelijk was en niet durfde te beslissen. Voorstanders zeggen dat plaatsing wettelijk mogelijk was. Tegenstanders zeggen dat niet alles wat kan, ook moet gebeuren.

Wat ging er mis? Men vergat de simpele vraag te stellen “willen de bewoners van Hattemerbroek dit wel?” Als je in het begin een essentiële fout maakt, kom je dit daarna voortdurend tegen. Als het fundament van het huis niet goed is, blijft het dak altijd scheef. Democratie betekent niet de dictatuur van de meerderheid maar betekent goed luisteren naar de wensen en belangen van de lokale bevolking. Soms is een algemeen belang groter dan een lokaal belang. Maar de tegenstand was zo massaal dat plaatsing hier niet wenselijk was.

Uiteindelijk riepen een aantal politieke partijen maar gewoon dat draagvlak niet nodig is. Zo los je een probleem op. Gewoon roepen “Wij raadsleden van de gemeente Oldebroek weten wel wat goed is voor de bevolking.”

Oldebroek verliest een prachtig natuur gebied. Sommige politieke partijen verliezen elk vertrouwen van de bevolking in Hattemerbroek. De initiatiefnemer verliest zijn goodwill lokaal. De actieve insprekers verliezen ieder geloof dat de democratie werkt in Oldebroek. De inwoners verliezen het vertrouwen in de politiek en verliezen het vertrouwen in de democratie. Afgelopen donderdag was een pikzwarte dag met uiteindelijk alleen maar verliezers. Deze wond zal nog lang pijnlijk blijven.

Fractie ABO