Drie jaar raadslid in de gemeente Oldebroek
De landelijke verkiezingen zijn inmiddels weer voorbij. Voor mezelf was het een moment om terug te kijken, want ik realiseerde mij dat ik inmiddels alweer drie jaar als raadslid actief ben in de gemeente Oldebroek.

Drie jaren die voorbij zijn gevlogen en die ik van te voren ook zeker anders had voorgesteld. Vrienden, familie en dorpsgenoten vragen mij regelmatig. Hoe werkt dat eigenlijk en vind je dat nu echt zo leuk? Leuk is het zeker! Maar naast leuk is het ook een intensieve rol. Vooral het eerste jaar stond in het teken van leren en verdiepen in de materie. En ben ik gestart met rustig observeren, mijn contacten leggen en veel inlezen. Maar het belangrijkste is het vormen van een team. Binnen ABO hebben we gelukkig een enthousiast team van fractie & (bestuur)leden met elk een eigen vakgebied en interesses. Vooral het tafelgesprek met onze leden voordat er besluiten gemaakt worden is erg prettig. Daardoor zijn we instaat om elkaar te versterken, waardoor we de verschillende thema’s en onderwerpen zo goed mogelijk kunnen beoordelen, zodat we de juiste beslissingen kunnen maken. Natuurlijk realiseer ik mij dat het maken van een beslissing niet voor iedereen de juiste beslissing is. Wel heb ik geleerd dat je alleen kunt besluiten als je het later op een transparante wijze kunt uitleggen. De afgelopen drie jaren heb ik mezelf steeds weer de vraag gesteld, is het uitlegbaar? Een mooi handvat!

Toch ontstond er een grote verandering. Mensen kennen mij doorgaans als een sociaal persoon die graag reflecteert met inwoners en betrokkenen. Juist daarom past de ABO bij mij als persoon. Beslissingen maak je samen met de mensen en niet voor de mensen. De start was voortvarend. Vele gesprekken met inwoners, dorpsgroepen, ondernemers, actiegroepen zoals HoogoverWezep en verenigingen hielpen mij op weg. En ik kan je vertellen, wat gaf dat veel energie! Als raadslid heb ik geprobeerd benaderbaar te zijn, face-to-face en via de sociale media. Gelukkig is daar dankbaar gebruik van gemaakt. Helaas ervaar ik het laatste jaar zwaarder door de komst van Covid-19. Een pandemie die we niet konden voorzien, maar wel grote invloed op ons leven heeft. Naast alle verdriet, de vele zieken, werden we ook hard getroffen in de sociale contacten. Juist de sociale contacten waarbij ik in gesprek kon gaan met anderen zorgde ervoor dat ik reflectie had over de beslissingen die gemaakt moeten worden. Ik kan je zeggen, ik verlang terug naar die tijd!

Wat hebben we dan de afgelopen 3 jaar bereikt?
Dat is eigenlijk best veel realiseer ik mij. Onderwerpen waar we niet achter konden staan, onderwerpen die we hebben geprobeerd in te brengen maar waar de raad nog niet aan toe was, zoals een jeugdraad en jeugdburgemeester. Gelukkig hebben we mooie stappen gezet waar ik persoonlijk erg blij van werd. Een gerealiseerde vrachtwagenparkeerplaats opgezet door lokale chauffeurs, een impuls voor onze kinderen door meer geld beschikbaar te stellen voor speeltuinen, een impuls voor onze lokale verenigingen en het ondersteunen van diverse burgerinitiatieven en o.a. door op aandringen van ABO tempo wordt gemaakt met uitbereiding van het aantal (betaalbare) woningen voor starters.

Het aankomende jaar
Helaas is het op dit moment veel moeilijker om in contact te komen met jullie. Al hoop ik oprecht dat dit laatste jaar van deze bestuursperiode jullie ons bellen, mailen of een bericht via de social media sturen, want er komen de aankomende maanden een hoop interessante en belangrijke thema’s voorbij, zoals het voortbestaan van Zwembad De Veldkamp, woningbouw voor onze lokale inwoners/starters. De verhuisplannen van WHC, WTC en de VLS, de Regionale Energie Strategie en niet te vergeten het behouden van het Veluwse karakter van onze dorpen en buitengebied waarbij ik persoonlijk zal inzetten op het behoud van groen en bomen.

Samen weet je meer!
Met deze slogan sluit ik graag af. Ben je geïnteresseerd en wil je graag eens in gesprek over een rol als volksvertegenwoordiger of het actief meedenken bij een fractie? Dan ga ik graag met je in gesprek. Ik kan je vertellen dat het maken van keuzes lokaal in de gemeente Oldebroek onwijs dankbaar en waardevol is! Zeker bij een lokale partij, zoals Algemeen Belang Oldebroek.

Jacco Evink
j_evink@hotmail.com
www.abo-oldebroek.nl