ABO maakt toezegging aan stemmers waar:

(bron: Binnenlands Bestuur)

Het gros van de wethouders wordt nog altijd gevraagd voor hun functie. Van het openstellen van vacatures is vrijwel nergens sprake. Uitzonderingen op de regel zijn Oldebroek, waar Algemeen Belang Oldebroek (ABO) een advertentie plaatste voor een ‘ervaren lokale bestuurder’, en Leefbaar Rotterdam die eveneens kandidaten opriep zich te melden.

Advertentie

Algemeen Belang Oldebroek (ABO) kwam vier jaar geleden vanuit het niets met drie zetels in de negentien zetels tellende raad van Oldebroek. Bij de afgelopen raadsverkiezingen kwam daar een zetel bij, waarmee ABO de tweede partij van de gemeente werd. Samen met de ChristenUnie en de SGP vormen ze de komende vier jaar de nieuwe coalitie. De partij mag één van de drie wethouders leveren. En dus plaatste Algemeen Belang Oldebroek een advertentie.

Sollicitatiegesprekken

De portefeuille ligt al vast en omvat onder meer financiën, bedrijfsvoering, grondbedrijf en mobiliteit. ‘Ruime ervaring op bovengenoemde portefeuille heeft een pré’ en ‘ingezonden reacties worden discreet in behandeling genomen’, aldus de advertentie op de site van Binnenlands Bestuur. Tot 6 mei konden kandidaten zich bij de partij melden. Ook via LinkedIn en Twitter werd ruchtbaarheid aan de vacature gegeven, vertelt ABO-bestuursvoorzitter Ronald Gerard. Hij is dik tevreden over het aantal mensen dat een sollicitatiebrief stuurde (28) en de kwaliteit van de gegadigden. Maandag worden vier kandidaten voor een eerste gesprek uitgenodigd. Op 27 mei wordt het nieuwe college gepresenteerd, en dus ook de wethouder van de ABO. De sollicitatiegesprekken worden gevoerd door de fractievoorzitter en raadslid van de ABO, en de fractievoorzitters van beide coalitiepartijen.

Duister

‘Wij vinden het heel normaal dat een wethoudersvacature voor iedereen wordt opengesteld’, stelt Gerard. De praktijk van vandaag de dag wijst anders uit, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Tilburg. Nog altijd wordt het gros van de wethouders gevraagd. Grootste kans voor geïnteresseerden om een telefoontje vanuit de partij te krijgen, is als de potentiele kandidaat zijn sporen in de lokale partij ruimschoots heeft verdiend. Gerard: ‘We willen echt iets in de politiek veranderen, dus ook wat betreft de wethoudersbenoemingen.’ Die is in zijn ogen altijd ‘in het duister gehuld’. Daar moet een einde aan komen.

Brok ervaring

Bovendien lopen er ‘heel veel goed bestuurders met een brok ervaring rond’, aldus Gerard. Zonde om die kennis en ervaring niet te benutten. Ook de politiek-bestuurlijke geschiedenis van Oldebroek, waar in de afgelopen raadsperiode diverse wethouders al dan niet gedwongen hun biezen pakten, sterkt de partij af te stappen van de gebruikelijke benoemingspaden. Gerard hoopt dat het openstelling van wethoudersvacatures ook elders in het land navolging krijgt.

Doorbreken

Dat gebeurt in in ieder geval in Rotterdam, waar Leefbaar Rotterdam tijdens de verkiezingscampagne en via haar website, Twitter en Facebook potentiële wethouderskandidaten opriep zich bij de partij te melden. ‘Als partij willen we talent van buitenaf de mogelijkheid bieden om wethouder te worden’, verklaart Simon Fortuyn. Politiek is (te) vaak een zaak van vriendjes en gevestigde belangen en Leefbaar Rotterdam probeert dit te doorbreken, aldus de advertentietekst op de site van de partij.

Leefbaar-hart

Mensen met een ‘Leefbaar-hart’ konden tot 26 maart een motivatiebrief, cv en referenties naar de selectiecommissie van de partij sturen. Het is onduidelijk hoeveel mensen hebben gereageerd en of er geschikte wethouderskandidaten uit de selectieprocedure zijn gerold. Dat wordt waarschijnlijk een dezer dagen bekend gemaakt. Fortuyn wilde daar gisteravond laat nog niets over zeggen.

Nog geen colllege

De partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met 14 zetels de grootste partij in de raad. Er is nog geen nieuw college. Leefbaar, CDA en D66 hebben eind april op hoofdlijnen een akkoord bereikt. Dit wordt nu verder uitgewerkt. Formateur Pedro Peters leidt de besprekingen.