In de gemeente Oldebroek staan maar liefst 4400 lichtmasten. Een deel van deze masten is sinds 2016 vanwege vervanging of nieuwbouw reeds voorzien van LED verlichting. Recent is in de raadsvergadering besloten om in de komende jaren alle openbare verlichting in onze gemeente om te bouwen naar energiezuinige Ledverlichting.

Oldebroek heeft gekozen voor samenwerking en haar beleid op het gebied van openbare verlichting in samenspraak met Heerde en Hattem opgesteld. Wij vinden dit een mooie en positieve ontwikkeling. Niet als gemeente zelf het wiel uitvinden maar samen optrekken en kennis delen met buurgemeenten, daar waar het meerwaarde heeft.

Een verschil met de traditionele SOX-verlichting (geeft meer oranje licht) is dat Ledverlichting een wat minder ‘warm’ sfeerbeeld geeft. De oranje kleur is wat witter naar geel toe. Toch is het overheersend sfeerbeeld niet veel anders. De komende 4 jaar gaat de gemeente Oldebroek over tot het toepassen  van ‘warme’ Ledverlichting en/of gedimde verlichting. Waarbij warme Ledverlichting als uitgangspunt geldt voor woonwijken en gedimde verlichting vooral in ons buitengebied waar sprake is van de Ecologische Hoofd Structuur. Dit in het belang van de aanwezige flora en fauna.

De ABO fractie is uitermate tevreden over deze ontwikkeling, waarbij geïnvesteerd wordt in de leefbaarheid en veiligheid in onze gemeente. Daarnaast is het een éénmalige investering die resulteert in een structurele energie- en geldbesparing. Een duidelijke win-win, waarbij we wederom een verkiezingspunt mogen afstrepen.

Fractie ABO