ABO heeft afgelopen raadsvergadering niet ingestemd met de voordracht van het gemeentebestuur voor de komende periode. We hebben daarvoor 3 redenen:

  • Ter eerste: Het coalitieakkoord tot 2026

We hebben kennis genomen van het Coalitieakkoord. Wat een voorbeeld van heel veel woorden zonder enige concrete betekenis. De enige concrete toezegging in de tijd spreekt over 2030. Dan zouden alle inwoners van Oldebroek een passende woning moeten hebben. Dit Coalitieakkoord gaat uiterlijk tot 2026. Iets beloven waar je niet meer over gaat. En waar je geen verantwoording over hoeft af te leggen als het niet lukt. Een punt dat door ABO bovendien erg wordt gemist in dit akkoord is het evenementenbeleid voor de jeugd met juist meer mogelijkheden op de zondag of op de zaterdagavond met een langere openstelling zoals dat mocht in de periode 2014-2018. ABO heeft zich -zoals bekend – sterk voor gemaakt om onze gemeente aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Niets van dat alles: zondag dient iedereen verplicht rust te houden staat in het stuk. ABO zegt: Oldebroek verdient beter!

  • Ten tweede: De CU en hun informateur

Het zal u niet verbazen dat ABO het proces van de afgelopen maanden na de verkiezingen heeft ervaren als machtspolitiek van de ChristenUnie Oldebroek. ABO was te lastig, had teveel noten op haar zang en wachtte niet netjes haar beurt af. Dus wat doe je dan als grootste partij: je stuurt ze simpelweg naar de reserve bank. Wegwezen jullie. Ook al hadden we nog zoveel lijmpogingen gehad en nog zoveel handen geschud na een goed gesprek: op voorhand stond vast dat ABO niet meer gewenst was. Het gedrag van de ChristenUnie voelt nog steeds als een dolksteek in de rug. We zullen nog een tijd nodig hebben voordat deze wond geneest.

Daar kwam nog bij een informateur die voor postbode speelde en geen eigen verantwoordelijkheid nam om een logische coalitie te smeden. Een logische coalitie die meer recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. Wat een amateurisme. In de huis-aan-huis krant laat hij recent optekenen dat hij veel moeite heeft gedaan om CU en ABO bij elkaar te houden. De waarheid is dat hij precies niets heeft gedaan daarvoor. Sterker nog: hij heeft gezorgd voor meer spanningen tussen CU en ABO. De les die we moeten leren bij het aanstellen van een informateur: laat het iemand zijn die echt boven de partijen staat en niet de schijn tegen kan krijgen van partijdigheid of erger: zelfs partijdig is. Over 4 jaar moet de informateur een echte senior zijn met ervaring in dit soort processen, iemand die wél instaat is om een bemiddelende rol te spelen. ABO zegt: Oldebroek verdient beter!

  • Ten derde: De wethouders

En dan gaat het over het voorgestelde bestuurlijke trio aan wethouders. Na de volslagen mislukking van het voorstel over de locaties voor Flexwoningen is er wel wat gebeurd. Dit is niet een kwestie van “foutje bedankt” en we gaan gewoon weer door. In onze ogen is de bestuurlijke arrogantie pijnlijk aan het licht gekomen toen het college aangaf: “u kunt meepraten maar niet over de keuze van de locaties”. Netjes kleuren binnen de lijntjes heet dat. Een stijl die nog net past in de eerste groepen van de basisschool maar volstrekt de plank misslaat bij belangrijke processen met inwoners. Hoe kan het zijn dat wanneer een speelplek in het geding is waar met je vingers aan wilt komen en wat emotie zal oproepen, niemand heeft gezegd: “pas op, dit moet anders”. In elk geval niet de 2 blijvende wethouders. De wethouders van de ChristenUnie Liesbeth Vos en Ben Engbers SGP hebben hier een brevet van onvermogen afgegeven.

Het coalitieakkoord spreekt van: “we gaan met u in gesprek”. ABO wil iedereen waarschuwen, let op waar u over in gesprek mag. Het zal in veel gevallen tekenen bij het kruisje worden. ABO zal dit college op alle voorstellen kritisch volgen en tegengas geven waar dat nodig is. Zo nodig verbinden we de zwaarste consequenties aan falend optreden.

Grote twijfel spreken wij ook uit over hoe de nieuwe CDA wethouder erin zal slagen om zonder enige bestuurlijke ervaring en nog vele bezigheden en taken naast zijn wethouderschap , zijn rol als wethouder effectief zal uitvoeren. Er zijn dossiers die onder hem vallen waar geen uitstel mogelijk is, zoals ruimtelijke ontwikkeling, wonen en huisvesting. Was het niet veel beter om een ervaren politicus te vragen om die rol in te vullen. Nu gaat kostbare tijd verloren, misschien is dat volgens het coalitie akkoord de reden dat iedereen pas in 2030 recht heeft op passende woonruimte…

Twee zittende wethouders die een forse scheur in de broek hebben opgelopen en een nieuwe onervaren wethouder. Dat de ABO fractie daar op voorhand geen vertrouwen in heeft, zal niemand verbazen. Ons uitgangspunt voor de komende bestuursperiode is dan ook: ‘Oldebroek verdient 3x beter !!!’